Executieverkoop huizen

Het komt regelmatig voor dat een huiseigenaar niet meer aan de maandelijkse hypotheekverplichtingen kan voldoen. Na enkele aanmaningen tot betalen en eventueel een gesprek met de bank, wordt vaak besloten de woning in het openbaar te verkopen. Deze verkoop noemt men een executieverkoop.

Oorzaken executieverkoop

Een woning wordt geveild doordat er een te grote betalingsachterstand is opgelopen op de hypotheek. Vaak ontstaan deze betalingsproblemen omdat er minder inkomen binnenkomt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Echtscheiding
  • Ontslag
  • Faillissement

 

Wanneer u zich in zo een situatie bevindt zijn er meerdere zaken die ook uw aandacht vereisen. Het huis brengt echter de grootste financiƫle zorgen met zich mee en zal een grote invloed hebben op uw leven. Het is daarom belangrijk dat dit zo goed mogelijk wordt geregeld om te voorkomen dat u een schuld heeft die u de rest van uw leven achtervolgd.

Hoe verloopt een executieverkoop?

Een executieverkoop wordt doorgaans al ver van tevoren aangekondigd. De potentiƫle bieders weten dus al ruim van tevoren waar ze op bieden en hebben dus alle tijd om over een bod na te denken. Tijdens de veiling zelf wordt er tegen elkaar op geboden; de hoogste bieder krijgt vrijwel altijd de woning toegewezen.

De aanvullende voorwaarden en afspraken worden voor aanvang van de veiling al doorgesproken; er wordt enkel nog over de prijs onderhandeld.

De woning wordt doorgaans door de schuldeiser, vaak de bank, in de openbare verkoop gedaan.

Wat is er anders dan bij een onderhandse verkoop?

Bij een onderhandse verkoop wordt vaak een makelaar ingeschakeld, is het verkoopproces vaak besloten en heeft de verkopende partij het recht een bod te weigeren. Bij een executieverkoop is dat niet het geval en gaat de verkoop vaak zonder makelaar, is het biedproces openbaar en wordt in principe elk bod geaccepteerd wanneer er geen hoger bod wordt gedaan.

Vaak zijn er niet heel veel bieders tijdens de executieveiling, waardoor er niet zelden een laag bedrag voor een woning wordt betaald. Het is voor huizenkopers dan soms ook zeker de moeite waard om eens een openbare veiling mee te maken. Voor verkopers kan het soms een verdrietig moment zijn als de woning voor verder onder de marktwaarde wordt verkocht, maar dat is helaas inherent aan de openbare veiling zelf.

Probeer daarom koste wat kost een openbare veiling te voorkomen, en neem contact op met onze adviseurs voor gratis en geheel vrijblijvend advies op maat!

[btn href=”www.mijn-huisverkopen.nl” color=”light-orange” type=”large”]Voorkom executieveiling[/btn]

top