Huizenveiling

In heel Nederland zijn diverse huizenveilingen. We kennen allemaal de reguliere verkoop van onroerend goed, waarbij de woningen onderhands (onderling) worden verkocht. Eventueel gaat die verkoop via een makelaar, maar de verkoop is niet openbaar en er wordt in principe niet tegen elkaar opgeboden.

Wat is een huizenveiling?

In een openbare huizenveiling worden de huizen aangeboden op een vast moment, en staat het iedereen vrij op de woningen te bieden. Vaak gaat het hier om executieveilingen waarbij de huiseigenaar niet meer aan de maandelijkse hypotheeklasten kan voldoen. Door de woning via een veiling te verkopen hoopt de schuldeiser alsnog een deel van de schuld te kunnen vereffenen en weet de schuldeiser direct waar hij aan toe is. Bij een onderhandse verkoop via een makelaar duurt het verkoopproces vaak veel langer.

Groot nadeel aan de openbare verkoop is wel dat de prijzen over het algemeen lager zijn dan bij een onderhandse verkoop.

Wat is het verschil tussen een openbare veiling en de normale huizenmarkt?

Bij een normale verkoop van een woning zijn partijen vrij om afspraken te maken, is de koop in principe besloten en niet toegankelijk voor buitenstaanders, wordt de prijs onderling overeengekomen, worden afspraken in de koopakte vastgelegd en is de verkoop openbaar nadat het in het kadaster is vastgelegd.

Bij openbare veiling worden de plaats, datum en tijd van het moment van veiling al vooraf bepaald en liggen alle voorwaarden vast; er wordt enkel over de prijs onderhandeld. Onderhandelen is het eigenlijk ook niet echt; er wordt puur tegen elkaar op geboden. De verkopen worden vaak al vooraf aangekondigd en de verkoop zelf verloopt via vooraf vastgestelde regels.

Bij een normale verkoop heeft de verkopende partij het recht om een bod te weigeren; in een veiling wordt vaak elk bod geaccepteerd en is het dus puur een kwestie van een zo hoog mogelijk bod binnenslepen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden als de bank op het punt staat je woning op een openbare veiling te verkopen? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

[btn href=”http://www.huisverkopen.net/contact/” color=”orange” type=”large”]Voorkom executieveiling[/btn]

top