Wat is een executieveiling?

Voorkom ExecutieveilingBij een executieveiling worden woningen geveild waarvan die niet meer betaald kunnen worden door de huiseigenaren. Vaak is het zo dat deze huiseigenaren een te grote achterstand hebben op hun hypotheek. Zij kwamen hun betalingen niet na waardoor de bank of hypotheekverstrekker heeft besloten om het huis in beslag te nemen en deze te verkopen middels een veiling.

Het komt regelmatig voor dat een huiseigenaar niet meer aan de maandelijkse hypotheekverplichtingen kan voldoen. Na enkele aanmaningen tot betalen en eventueel een gesprek met de bank, wordt vaak besloten de woning in het openbaar te verkopen. Deze verkoop noemt men een executieverkoop.

Oorzaken executieverkoop

Een woning wordt geveild doordat er een te grote betalingsachterstand is opgelopen op de hypotheek. Vaak ontstaan deze betalingsproblemen omdat er minder inkomen binnenkomt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Huis Verkopen

Ontdek de beste manier die bij u past om uw huis te verkopen. Laat u vrijblijvend adviseren.

Vrijblijvend Advies

Betalingsproblemen hypotheek

Vaak kunnen mensen hun hypotheek niet meer betalen doordat hun omstandigheden zijn veranderd. Hun inkomen is zo veranderd waardoor zij de lasten niet meer kunnen dragen. Een veel voorkomende oorzaak is echtscheiding. Huis verkopen door echtscheiding komt heel vaak voor. Hierdoor moet 1 van de partners naar een andere woning. Nu moet hij/zij twee woningen betalen of moet de partner die in het huis blijft de volledige lasten dragen. Dit is echter in veel gevallen onmogelijk. De hypotheek is afgesloten op twee inkomens dus wanneer 1 van deze inkomens wegvalt zorgt dit voor financiële problemen. Als er in deze situatie niet snel een oplossing wordt gevonden dan wordt er beslag gelegd op de woning en zal er een woningveiling plaatsvinden. Gelukkig zijn er experts die u kunnen helpen met uw woning verkopen in deze situatie.

Nu in contact komen met een expert.

Het kan ook voorkomen dat u uw baan verliest of minder gaat verdienen zonder voorruitzicht op een nieuwe baan. Dit heeft ook effect op het betalen van uw hypotheek waardoor u achterstand kunt oplopen. Vaak als u dit tijdig aangeeft bij uw hypotheek verstrekker kunnen zij samen met u op zoek gaan naar een tijdelijke oplossing. Vaak wordt geplaatst in bijzonder beheer. Helpt dit niet en wordt de schuld steeds groter, dan kan de bank besluiten om uw woning middels veiling te verkopen. Hierdoor blijft u over met een restschuld. Op een executieveiling levert het huis vaak maar 65% op van de echte waarde. Dit heeft als gevolg dat u een hoge restschuld heeft. Als u een hypotheek heeft met NHG wordt In sommige gevallen deze restschuld worden kwijtgescholden. De NHG kijkt dan als u alles heeft gedaan wat u kon doen om de restschuld te voorkomen. Huisverkopen.net kunt u in contact brengen met specialisten op het gebied van executieveiling voorkomen.

Nu executieveiling voorkomen!

Wanneer u zich in zo een situatie bevindt zijn er meerdere zaken die ook uw aandacht vereisen. Het huis brengt echter de grootste financiële zorgen met zich mee en zal een grote invloed hebben op uw leven. Het is daarom belangrijk dat dit zo goed mogelijk wordt geregeld om te voorkomen dat u een schuld heeft die u de rest van uw leven achtervolgd.

Hoe verloopt een executieverkoop?

Een executieverkoop wordt doorgaans al ver van tevoren aangekondigd. De potentiële bieders weten dus al ruim van tevoren waar ze op bieden en hebben dus alle tijd om over een bod na te denken. Tijdens de veiling zelf wordt er tegen elkaar op geboden; de hoogste bieder krijgt vrijwel altijd de woning toegewezen.

De aanvullende voorwaarden en afspraken worden voor aanvang van de veiling al doorgesproken; er wordt enkel nog over de prijs onderhandeld.

De woning wordt doorgaans door de schuldeiser, vaak de bank, in de openbare verkoop gedaan.

Wat is er anders dan bij een onderhandse verkoop?

Bij een onderhandse verkoop wordt vaak een makelaar ingeschakeld, is het verkoopproces vaak besloten en heeft de verkopende partij het recht een bod te weigeren. Bij een executieverkoop is dat niet het geval en gaat de verkoop vaak zonder makelaar, is het biedproces openbaar en wordt in principe elk bod geaccepteerd wanneer er geen hoger bod wordt gedaan.

Vaak zijn er niet heel veel bieders tijdens de executieveiling, waardoor er niet zelden een laag bedrag voor een woning wordt betaald. Het is voor huizenkopers dan soms ook zeker de moeite waard om eens een openbare veiling mee te maken. Voor verkopers kan het soms een verdrietig moment zijn als de woning voor verder onder de marktwaarde wordt verkocht, maar dat is helaas inherent aan de openbare veiling zelf.

Wat kunt u doen om executieveiling te voorkomen

Zodra u betalingsproblemen heeft is het verstandig om direct contact op te nemen met de geldverstrekker. In sommige gevallen is het mogelijk dat u tijdelijk minder hypotheek betaald totdat u weer in de positie bent dat u uw lasten kunt dekken. Veel banken hebben een afdeling bijzonder beheer die met u meedenkt. In extreme gevallen kan de bank u ook dwingen om uw huis zo snel mogelijk te verkopen via hun. De bank mag dit niet zomaar doen zolang u hiervoor geen akkoord geeft. Als u wordt gedreigd door de bank om uw huis zo snel mogelijk te verkopen is het handig om in gesprek te gaan met juristen of woning adviseurs. Heeft u Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan kan het voorkomen dat uw restschuld wordt kwijtgescholden mits u aan alle voorwaarden heeft gedaan. Heeft u geen NHG dan kunt u achterblijven met een hoge restschuld wanneer deze op de openbare veiling wordt verkocht. Deze restschuld kunt u laten beperken als u uw woning voortijdig nog laat opkopen. In sommige gevallen blokkeert de bank alle verkopen maar met de juiste professionals kan er altijd nog een mogelijkheid worden gevonden.

Probeer daarom koste wat kost een openbare veiling te voorkomen, en neem contact op met onze adviseurs voor gratis en geheel vrijblijvend advies op maat!

Mijn huis is verkocht op een executieveiling wat nu?
Wanneer uw woning wordt verkocht op een executieveiling heeft u meestal een restschuld. Deze restschuld moet u via een bank financieren en daarna afbetalen. In sommige gevallen kunt u hier nog iets tegen doen. Meerdere instanties in Nederland helpen mensen met het kwijtschelden van uw restschuld. Hiervoor moet er specifiek gekeken worden naar uw situatie en dan wordt er een case aangemaakt.

Kom vrijblijvend in contact komen met zo een instantie.

Executieveiling Voorkomen

Nu bod ontvangen

top