Tips voor het verkopen van uw huis

Zelf Huis Verkopen

Zelf Huis Verkopen – Hoe pak ik het aan? Uw huis verkopen is niet iets dat u iedere dag doet en het vereist dan ook de nodige beslissingen en voorbereidingen. Een belangrijke keuze die gemaakt moet worden, is of u uw woning met behulp van een makelaar op de markt wil brengen of dat u alles zelf gaat regelen.

Zonder een makelaar heeft u een hoop meer vrijheid en als u besluit de verkoop zelf ter hand te nemen, kunt u veel geld besparen. Aan een makelaar moet u namelijk zo’n anderhalf procent van de verkoopsom afdragen en dan hebben we het dus al gauw over een bedrag van een paar duizend euro! Aan de andere kant neemt de makelaar wel een hoop zorgen uit handen.

Toch is het wel te doen om zelf uw te verkopen, maar waar moet u allemaal aan denken voor u uw woning op de markt kunt brengen?

Tijd vrijmaken
U moet vooral niet onderschatten wat er allemaal bij komt kijken als u uw woning op de markt wilt brengen. Een belangrijk aspect is dan ook dat u voldoende tijd vrijmaakt. De woning moet misschien hier en daar wat aanpassingen ondergaan, er moeten zaken voorbereid worden, u moet op de hoogte zijn van de juridische kanten en potentiële kopers moeten rondgeleid worden.

Voorbereiden
Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Zorg dat u op de hoogte bent van alle juridische kanten, informeer of er verkoopregulerende bepalingen gelden voor uw huis, of het onder de Wet voorkeursrecht gemeenten valt en of het huis een energielabel heeft.

Een tweede belangrijk punt is dat u goed moet kunnen onderhandelen. Bedenk van te voren uw strategie en tot hoever u bereid bent om te zakken. Essentieel daarbij is de waardebepaling van uw woning. Zit u te hoog, dan krijgt u de woning niet verkocht en zit u te laag dan bent u een dief van uw eigen portemonnee. U kunt de waarde zelf bepalen door uw huis met gelijkwaardige woningen te vergelijken. Vindt u het lastig om de waarde in te schatten, huur dan een taxateur in. Huis klaarmaken voor de verkoop
Een goede koopman weet zijn waren aan te prijzen; een woning die er netjes, schoon en verzorgd uitziet, verkoopt sneller! Werk achterstallig onderhoud weg, maak de tuin netjes en zorg dat de binnenkant van het huis er ook goed uitziet.

Contract
Bent u met een koper tot overeenstemming gekomen, dan moet er een koopcontract opgesteld worden. Het beste is om dat bij een notaris te laten doen.

Bezichtigingen van potentiële kopers

Staat uw huis eenmaal te koop, dan zullen zich al snel potentiële kopers melden die uw huis willen bezichtigen. Waar moet u aan allemaal aan denken tijdens de bezichtigingen?

– U moet in het oog houden dat u een mededelingsplicht heeft. Als verkoper bent u wettelijk verplicht de woning over te dragen ”vrij van alle bijzondere lasten en beperkingen met uitzondering van die welke de koper uitdrukkelijk heeft aanvaard”. Dat betekent dat u uw makelaar en potentiële kopers op de hoogte moet stellen van eventuele lasten en gebreken, zoals recht van overpad of verontreinigde grond.
– Het is natuurlijk belangrijk dat bezoekers een goede indruk krijgen van uw woning. Zorg er daarom voor dat uw huis er aantrekkelijk uitziet:
– Doorloop zelf uw woning alsof u een potentiële koper bent. Minpunten kunt u wellicht nog corrigeren. Houdt er rekening mee dat bezoekers achter alle deuren willen kijken.
– Voer kleine reparaties uit: herstel een lekkende kraan, een klemmende deur en een barst in een raam.
– Maak uw tuin aantrekkelijk als dat nodig is; haal onkruid weg en zet potten met bloeiende planten neer.
– Uiteraard moet u ervoor zorgen dat uw woning opgeruimd en schoon is gedurende de periode van bezichtiging.

top