Huis Huren

Huis huren

Er zijn veel redenen waarom mensen kiezen voor een huis huren in plaats van voor een huis kopen. De meest genoemde reden is ongetwijfeld het budget. Als je een laag inkomen hebt, dan heb je vaak niet het vereiste vermogen of inkomen om een hypotheek te kunnen krijgen. Daarnaast is de huur per maand in veel gevallen ook lager dan de aflossing van de hypotheek. Maar er zijn ook mensen die om een andere reden een huis huren en niet kopen. Zij willen gewoon geen eigenaar zijn van een woning en vinden het een fijne gedachte dat ze altijd terug kunnen vallen op een woningcorporatie voor het onderhoud van de woning.

Huis huren in het nieuws

De laatste tijd is er veel te doen over huren en huurders. Het blijkt namelijk dat er nogal veel mensen zijn die een huis huren dat onder de sociale huurwoningen valt, terwijl ze wel voldoende inkomen hebben voor een particuliere huurwoning of om een huis te kopen. Het kabinet noemt deze mensen scheefwoners en is druk bezig met de aanpak hiervan. Mensen met voldoende inkomen die een huis huren uit het aanbod sociale huurwoningen kunnen een flinke huurverhoging verwachten. Hiervoor krijgen woningcorporaties de inkomensgegevens van hun huurders van de Belastingdienst. Zo weten zij wiens huur ze dienen te verhogen.

Probleem van scheefwonen

Het probleem van scheefwonen, dus een huis huren op de sociale woningmarkt terwijl je voldoende inkomen hebt voor een andere woning, is dat de doorstroming hierdoor stil komt te liggen. Als mensen in hun goedkope sociale huurwoning blijven zitten en niet doorstromen naar een andere woning, wordt het voor starters steeds lastiger om een passend huis te vinden. Een huis kopen is voor hen vaak al niet mogelijk en een huis huren wordt hierdoor ook heel erg lastig voor hen.

Tags

top